Vatandaşlar eylem yaptı: ‘Hekimhan, İliç olmasın’

Malatya’da Hekimhan Çevre Platformu, “Erzincan İliç’te yaşananları, ne yazık ki acı sonuçlarını görüyoruz. Çıkarılan madenler ve coğrafi yapısı bakımından birbirine çok benzeyen Hekimhan’ın İliç gibi olmasını istemiyoruz” diyerek ilçede eylem yaptı.

“HAYVANCILIK YOK EDİLMEKTEDİR”

Hekimhan Çevre Platformu adına açıklamayı yapan Hakkı Türker, şunları söyledi:

* “Maden sahasının kapatılması için birkaç dava açılmış ancak sonuç değişmemiştir. Hatta alına yeni ÇED raporlarıyla kapasite artışı yapılmış olup, bugünkü hazin sonuç yaşanmıştır. Çok uluslu maden şirketleri İliç’te, Fatsa’da, Kaz Dağları’nda altın aramalarını yerli işbirlikçileriyle elbirliği yaparak aralıksız sürdürmektedir. Hekimhan Hasançelebi Ulugüney mevkiinde Batı Toroslar şirketince sondajla altın arama çalışmaları tamamlanmıştır. Hekimhan halkına iş alanı yaratacaklarını söyleyerek yeni ruhsat alanlarını genişletmektedirler. Meraları kiralayarak, el koyarak köylülerin temel geçim kaynağı olan hayvancılık yok edilmektedir.

* İliç’te çıkarılan siyanürlü altın havuzu 170 futbol sahası büyüklüğündedir. Havuzun zehir atıkları Fırat Nehrine akmıştır. Hekimhan’da altın madeni çalışmaları gerçekleşirse Hasançelebi, Kuruçay, Kocaözü, Girmana köyleri zehirli sularla tehlike altında olacakla. Ayrıca, köylerde yaşayan insanla ve canlılar içinde doğa kirliliğinden dolayı tehlikeler artacak, birçok canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

“BATILI ŞİRKETLER KENDİ ÜLKELERİNDE YAPAMADIKLARINI PERVASIZCA YAPMAKTADIR”

* Yıllardır ilçemizde maden alanları geçmişte devlet, şimdilerde ise uluslararası şirketler tarafından faaliyettedir. Sorumluklarını yeterince yapmadıkları, çevre kirliliklerine yol açtıkları bilinmektedir. Batılı şirketler kendi ülkelerinde yapamadıklarını pervasızca yapmaktadır. Bizler ülkemizde ve Hekimhan’da madenlerin yasalar çerçevesinde işletilmelerine karşı değiliz ancak kural tanımayan, canlıları yok eden hoyratça çalışmaları ‘vahşi madencilik’ olarak nitelendiriyoruz.

* Hekimhan, asbest hastalığı ile yaşayan bir ilçemizdir. Binlerce insanımız bu hastalıktan ölmektedir. Hekimhan’da doğal yaşam alanlarımızın korunmasına, canlıların doğal ortamlarında yaşaması için yeni maden sahalarının açılmasını istemiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir