Fonksiyonel Güzellik Nedir?

Güzelliğin tanımı tarihlere ve kültürlere göre değişse de, iyi hissetmek kavramı her zaman kalıcıdır. Güzellik içten dışa akan bir olgu ve güzel olduğunu hissedebilmek, güzel olmaktan daha önemli. Çünkü güzellik aynı zamanda bir histir.  Son dönemlerde dayatılan güzellik algısı; bireylerde düşük özsaygı, beden imajı sorunları ve benlik saygısı sorunlarına neden olmaktadır ve bu durum daha fazla kadınları ve erginleşme dönemindeki bireyleri etkilemektedir.

Güzelliğin bütünselliğini ortaya koyan Fonksiyonel Güzellik konusuna geçmeden önce, simyada kadının 4 evresinden bahsetmek istiyorum:

Nigredo genç kızlığa geçişi, Albedo genç kadınlığı, Rubedo olgunlaşmayı sembolize eder. Son evre ise Cauda Pavonis evresidir. 

Nigredo (genç kızlık) , siyah aşama, içsel karışıklık ve kaosu ifade eder. Albedo(genç kadınlık), beyaz aşama, arınma ve berraklık dönemidir. Rubedo(olgunlaşma) ise kırmızı aşama, içsel dönüşüm ve yeniden doğma evresidir.

Caudo Pavonis/ tavus kuşu evresinde ise kadın farkındalık kazanmış, gölgelerini bilen, projeksiyonlarını hissedebilen olgunluk düzeyine gelmiştir. Kadının tüm renkleri bu evrede açılır. Işıltısı büyüleyicidir. Tavus kuşunun erkeğinin kuyruğunun ihtişamlı olması eril dengeyi ve sağlam kökleri ifade eder.

Bu evreye geçiş birçok kadın için zorlayıcı olabiliyor. Çünkü kabul ve teslimiyet hayat boyu süren bir yolculuk.  Bu yolculukta kendini olduğu haliyle kabul edip, mevcudiyetindeki güzelliklerin farkına varmak ve evrenin bizlere sunduğu kaynakların sınırsızlığını hissedebilmek çok önemli. 

Fonksiyonel güzellik çalışmaları; her evreye destek verdiği gibi, tavus kuşu evresine geçişi kolaylaştıracak projeler içerir. Potansiyellerinin, köklü duygularının ve evrensel sevginin hatırlatıcısı olsun diye tavus kuşu tüyünü simgesel olarak Fonksiyonel Güzellik kavramı ile bağdaştırıyorum.

Fonksiyonel Güzellik nedir dersek;

Ayurveda, geleneksel Çin tıbbı, fonksiyonel tıp, kozmetolojide osteopati vb.  hem geleneksel hem yenilikçi 30 ayrı yaklaşımın kombinasyonuyla oluşan; beslenme, yaşam tarzı ve düşünce yapısı değişikliklerini hayatınıza geçirebilmeniz için gerekli yöntemleri sunan bir sistemdir. 

Dış güzellik, kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel sağlığının ve dengesinin yansımasıdır. Bedenin doğuştan gelen zekâsını uyandırıp; bilgimizi, bilgeliği, sezgileri ve öz sevgiyi arttırmak ve buna göre hareket etmek, sürdürülebilir güzelliğin ve iyi yaş almanın en önemli prensibidir.

Beden tipine bağlı olarak dengeyi sağlama formülü her insan için farklıdır. Sonuç olarak, herkes için işe yarayabilecek tek bir tedavi türü (temizleyici, nemlendirici, doktor reçetesi, doğal ilaç, fitness programı, diyet veya yaşam tarzı değişikliği) yoktur. Çünkü herkes aynı niteliklere ve aynı yaşam tarzına sahip değildir. Bu yüzden bireysel danışmanlıklar önem taşımaktadır. 

Beslenme programı uygulamadan önce, vücudu içeriden detoksifiye etmek önemlidir. Akne, egzama, sedef hastalığı dahil tüm cilt hastalıkları çoğunlukla bedende birikmiş toksinler nedeniyle oluşur. 

Toksinler bağırsak yolunda ve karaciğerde biriktiğinde, diyet değişiklikleri tek başına vücudun dengesini sağlayamaz. Çünkü biriken toksinler besinlerin ve kullanılan takviyelerin emilimini engeller.

Fonksiyonel Güzellik, 7 dönüşüm faktörü olarak adlandırdığımız bir sistem ile çalışır.

1. Güzelliği ve iyi yaş almayı destekleyen (kollajen arttırıcı) beslenme biçimi

2. Detox/Toksin giderici yöntemler

3. Hücreleri beslemek

4. Hormonları dengelemek

5. Öz-Şefkat, farkındalık, stresi yenme

6. Güzellik rutinleri (Self-Care)

7. Güzellik Uygulamaları (Profesyonel)

Elde edilebilecek sonuçlara değinirsek;

– Sağlıklı, parlak, elastikiyeti iyi bir cilt yapısı

– Daha güçlü ve parlak saçlar ve tırnaklar

– Yağ dağılımı ve oranı dengede fit bir vücut

– Dengeli ve enerji dolu bir ruh hali

– Sağlıklı postür ve mükemmel duruş

Sağlık, güzellik ve iyi yaş almanın da emek verilmesi gereken bir konu olduğunu ve prensiplere sadık kalındığında, dönüşümün nasıl muhteşem olacağını kendinize hatırlatmayı ihmal etmemeniz dileğiyle…

Instagram

X

‘Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio’nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio’       

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir